Datum registrace: 08. 01. 2011
lenkavy
Sebekoučink
Zahájení: 18.09.2024
Ukončení: 11.12.2024
Cíl: Zhubnout
Již zhubnuto: 0 kg
Zaplacený cyklus je přístupný do 13. 12. 2024
Získané body
Počítadlo pohybu
Můj pohyb | |
---|---|
Chůze: | 0 km |
Kolo: | 0 km |
Cvičení: | 0 h 0 min |
Všichni uživatelé | |
Chůze: | 136791.90 km |
Kolo: | 66657.70 km |
Cvičení: | 5694 h 36 min |
Přátelé
Lektoři
Jak si přidat lektora
lenkavy
Jak psát blog?Výzva č. 3: Jezte pravidelně
20. 01. 2019
Třetí lednový týden nám přináší téma pravidelné jedení.
Já zavzpomínám na své lektorské začátky.
Kurz navštěvovala paní, jejíž první jídlo bývalo až odpoledne po příchodu z práce!! Odpolední svačina plynule přecházela ve večeři a poté přišla i ona chvilka, ve které si rádi dáváme to, co víme, že bychom moc neměli...:-). Sladkosti a slanosti u TV.
Doporučila jsem ji jíst 5x denně. Musela tedy 3 porce jídla přidat.
„Já to prostě nedávám, já nevím, co mám jíst. Nikdy jsem nebyla zvyklá si jídlo tak často chystat, tolik nad ním přemýšlet a věnovat mu spoustu času. Mě to fakt obtěžuje a jsem z toho už zoufalá!“
Tenkrát jsem opravdu pochopila, že každý jsme jiný a i počet porcí musí respektovat nejen naše fyzické potřeby, ale i ty psychické.
Častěji se ale setkávám s opačnými přístupem a tím je neustále pojídání. Není nenormální, že v jídelníčcích napočítám i 11 porcí a porciček za den.
Stále častěji vídám téměř perfektní jídelníčky. Bohužel ale se mezi těmi optimálními porcemi nacházejí kalorické „prkotiny“ typu čokoládka, sušenka, bonbón, hrst oříšků, kousnutí do klobásky, latéčko nebo smoothíčko apod.
Tohle si pak jen neradi příznáváme a možná ani neuvědomujeme.
Půl hodinku po snídani či obědě si dáme kousek „něčeho“ na spravení chuti. Za hodinku zas a zas a energetický příjem narůstá, hubnutí nefunguje a my se divíme proč? Vždyť jídelníček je tak perfektně sestaven...
Tyto drobnůstky (byť i zdravé) jsou velmi zrádné. V žaludku je to takové nic, ale energeticky....však vy víte! Přitom v těchto případech většinou nejde o fyziologický hlad, ale o hlad emoční.
Pokud máte problém s emočním jedením, doporučuji e-book Ivy Málkové Aby jídlo bylo vaší radostí, a ne starostí. V e-booku najdete spoustu užitečných technik, jak se emočnímu jedení odnaučit.
Setkala jsem se i s případy, kdy dámy jedly a jedly klidně i 10x denně. Jejich porce ale byly ½ jablíčka, 3 sušené švestky, 1ks knackebroatu, 1 vejce s paprikou apod. Čili energetický příjem naprosto nedostačující a hlad je nutil jíst co hodinu. Na druhou stranu měly takové obavy z přibírání, že si nedovolily větší porce.
„Ach jo“, říkám si občas. „Kam až jsme ten přirozený a příjemný proces jedení vlastně dotáhli?
Čili, vemte rozum do hrsti a vyhýbejte se všem extrémům! Počet porcí přizpůsobte svým fyzickým i psychickým potřebám.
Ale nezapomínejte, určitý režim je nutné dodržovat!
-
Chybou bývá rozházený stravovací harmonogram
Jednou je to snídaně v šest, jindy v osm, o víkendu v deset. Jednou jdu na oběd ve dvanáct, jindy mám bagetu ve tři odpoledne atd.
Doporučuji zavést nejen pravidelnost v počtu porcí, ale i pravidelnost časovou.
Neznamená to, že musíte každý den strikntě obědvat ve 12 hodin, ale přibližný čas dodržujte. Pravidelnost dělá našemu tělu dobře. Tělo se dokáže předem „vyladit“ a začne produkovat trávící enzymy a šťávy. Je to pro naše zažívání i tělo zdravější než neustálá improvizace v chaotickém režimu.
Moc hezky to popsala jedna z klientek:
„Nevěřila bych, jak moc může pravidelné stravování pozitivně ovlivnit celý den a dát mu řád. Začala jsem si den plánovat tak, abych v něm měla pauzy na jídlo. Zjistila jsem, že jsem mnohem lépe organizovaná a udělám i více práce.“
-
Chybou bývá i různá energetická hodnota jednotlivých jídel
Např. jednou posnídáte jogurt a ovoce (cca 600 kJ), jindy je to hemenex, dva krajíce chleba a sklenice džusu (cca 3000 kJ).
Energetické i výživové hodnoty jednotlivých denních jídel by měly být přibližně stejné.
Pakliže tomu takto není, odkláníme se od pravidlenosti (protože po jogurtu s ovocem mám dříve hlad než po hemenexu) a celý stravovací režim opět směřuje k chaosu.
V pracovním shonu máme také tendence jíst spíše méně, protože si pocity hladu neuvědomujeme. Ale večer, kdy přichází klid, přichází i velký hlad a chutě a energetický příjem narůstá.
Večerní jídlo by mělo tvoři max. 1/3 denního energetickéh příjmu. Já se ale setkávám s příjmem 50 až 90 % z celodenního energetického příjmu.
S oblibou radím: „Dietu držíme hlavně večer“. Slovo dieta zde používám s nadsázkou a vím, že Iva Málková při jejím vyslovení skřípe zubama...:-).
Večer to bývá ale nejtěžší, však to znáte. Konečně ten klid a síla naší vůle se přes den tak trochu (někdy více) vyčerpala....
Ale už dost ode mne. Jak jste na tom Vy?
Kolikrát denně jíte? Hlasovat můžete i v anketě.
A jíte každý den přibližně ve stejnou dobu?
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Paradoxně mi za tohle často dává Sebekoučink "nula bodov", protože tak moc tíhnu k bohatým snídaním, že jsem schopná mít ve snídani 35-40% denního příjmu a do oběda klidně 80%.
(Ne že by pořád, ale určitě se mi to stane častěji než že bych měla nadměrnou večeři.)
Pravidelné mívám většinou snídaně, ale s dalším se občas zapomenu a pak už není čas .... a tak ...
Při práci na směny dodržujte stále režim jídel po 3 hodinách. Pokud v noci pracujete, pak potřebujete i jíst. Noční svačinky jsou lehčí, bílkovina, zelenina, menší porce přílohy.
Základní dotaz? jste na noční opravdu vzhůru nebo máte možnost si lehnout (např. doktor, sestra, pečovatelka v nějakém domově apod. - v těchto případech pak s nočním svačením opatrně). Vycházím ale z toho, že jste opravdu celou noc vzhůru a pracujete.
- časové údaje berte plus mínus, večeříte bud před odchodem do práce nebo po příchodu do práce
- 19 hodin večeře, může být klidně větší, protože vás čeká celá noc a vy budete vzhůru
- 22 hodin svačinka
- 1 hodina svačinka
- 4 hodina ranní svačinka
- v šest jdete spát, tedy dodržíte 2 hodiny před jídlem nejíst (pokud ale máte velký hlad, trochu se najezte nebo zvětšete porci ranní svačinky)
- po probuzení dodržujete denní harmonogram, tzn. vzbudíte-li se na oběd, dáte si oběd a pokračujete v režimu, jak jste zvyklá.
Uritě se nedělá, že pokud např. vstanete ve 13 hodin, dáte si snídani a pak v 16 oběd atd. Prostě naskočíte do běžného režimu, Zde je dobrá nějaká příprava. Po probuzení ve 13 hodin se nám nechce vařit a taky to není hned, čili je fajn mít navařeno a jen si jídlo ohřát...:-)
Syn dělá na směny - při noční mají regulérní pauzu na "oběd" v závodce ve 23:00 a na talíř dostanou řízek či guláš...
Takže alespoň snaha o pravidelnost při nepravidelnosti :-))
Když mám R směnu, jím:4:30,8,11,13,16,19 a když vím, že půjdu spát po půlnoci, tak ještě ve 22 h
Když mám O směnu, jím:9,11, 13:30,16, 19, 21 h.
Když mám N směnu, jím:3,5, 12, 15, 18,20:30, 23 h.
O víkendech mám 12 hodinové směny, tak tam je to ještě horší.
R:4:30,8,11:30, 14, 17:30,20:30 h.
N:0:00,3,5, 12, 15:30, 17:30, 21 h.
A co se s tím dá dělat?:-))
snažím se jest pravidelně a to co 3 hodiny, max 3,5 a min 2,5 hod a je to fajn, je v tom řád.
Nejhorší je pokud chodíte na noční a to od 18 - 06.00 a jdete spát kolem 6.30 / zda snídat a potom je ale prodleva 6 - 7 hod / a v zbudíte se kolem 13. - 14.00 a čím tedy začít a do kolika hodin potom jíst ??
Vadí moc takto narušené a jaký to má vliv na ten řád a chod metabolismu v těle.
Děkuji
Děkuji za odpověď
spíš mám přeházenou skladbu jídla ve všední den: 7,30 snídaně, 10,30 oběd,13,30 svačina, 16,30 večeře, 19,30 svačina resp.II.malá večeře. Myslíte si že je to tak špatně a proto nehubnu i když se mi zelená?
lenkavy
Aktuality
Kvíz o ceny
Ankety
Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?